Psykologisk förlaring

Utvecklingspsykologi


Jag har valt att förklara scenariot utifrån Abraham Maslows teori inom människans utveckling. Han väljer att beskriva det utifrån en trappa, som idag kallas Maslows behovstrappa och den ser ut såhär:
När Kajsa flyttar så förlorar hon den trygghet hon byggt upp hemma i Sverige och måste därför börja om, gemenskapen och kommunikationen med dem som hon verkligen älskade där hemma tvinar bort eftersom hon får alldeles för mycket att göra och alldeles för stor press på sig. Som det med skolan och träningarna, allt sådant som hon inte var van vid.

Hon väljer tillslut, omedvetet att fastna i Cheerleadernas skönhetsideal och slutar i princip äta maten. Det beror på att hon söker någon form av uppskattning av hennes tränare och hennes lagkamrater lika så alla runt henne i skolan och utanför också.

Eftersom människan hela tiden strävar efter det översta trappsteget, att förverkliga sig själv, så har Kajsa svårt att nå dit eftersom pressen hela tiden blir tyngre och tyngre.Socialpsykologi

Inom socialpsykologin tittar man mycket på olika roller, identiteter, ens egen självbild m.m. På grund av flytten så måste hon träffa nya människor och därför måste hon skaffa en ny roll eftersom hennes tidigare kanske inte passar in på de normer de har just i den skolan och i det nya landet eller den nya platsen.

Hon är också i den ålder där man utvecklar sin identitet och bryter sig loss från sina föräldrar. Tonåren alltså, det är där man speglar sig själv genom andra. Om hon då börjat spegla sig själv hemma i Sverige med dem som hon umgicks med där och sedan flyttar iväg till USA och ska byta identitet och spegla om sig med de hon börjar umgås med där kan medföra att man får en skev självbild. Vilket betyder att man blir osäker på vem man är och får ett för svagt "JAG" och måste tillslut lyssna på andra för att man inte litar på sig själv och sina egna åsikter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0